OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Farkkumatto ja ajatuksia kestävyydestä

Ystäväni toi minulle läjän farkkuja. Farkut olivat jo kuluneet käyttökelvottomiksi, mutta ystäväni aavisti oikein - keksisin jotain niiden käyttöiän kasvattamiseksi. Rinkisen kaimakirjassa (eli Sormustin ja sorkkarauta -kirjassa) oli oiva idea leikata farkut kaitaleiksi ja ommella niitä limittäin matoksi. Työ oli pidemmän päälle aika puuduttavan tylsä, mutta lopputulos on kyllä tosi kiva, etenkin mökin kynnysmattona.


On päässyt käymään niin, että minulla on menossa ekologinen herätys. Olen tyytyväisenä kierrättänyt vanhat vaatteet aina kirppareille ja hyväntekeväisyysjärjestöille ja sillä tavoin pessyt omantuntoni puhtaaksi kuluttamista ja uuden ostamista varten. Vaan hiljattain luin, että "vuosia jatkunut lumpun dumppaaminen Afrikkaan on supistanut Saharan eteläpuolisten maiden tekstiilituotantoa 39 % ja alan työllisyyttä 50 % tasosta, jolle maat olisivat ilman vaatevirtaa päässeet" sekä vuonna 2010 Pelastusarmeijan jätekustannukset samaisen lumpun dumppaamisen takia olivat 60 000 euroa (HS 28.8.2011).

Mielessäni ja toimissani yritän siirtyä astetta kestävämpään kuluttamisen tapaan, farkkumatto osana muutosta. Käytän materiaalin loppuun saakka. Pidän itse huolen materiaalin loppuun kuluttamisesta sen sijaan, että sysään sen muille. Käytän vaatteet rei'ille, sen jälkeen teen niistä tiskirättejä, kestotalouspaperia eli rättejä, osan saatan upottaa Een vaatteisiin tai sitten leikkaan ne matonkuteeksi. Tiedänpä ihmisiä, jotka kierrättävät vanhat vaatteensa kestovessapaperiksikin (kuulostaa villiltä, tiedän, mutta miten se loppujen lopuksi eroaa kestovaipoista! Kunnioitan jokaista, joka kestovessapaperia käyttää, itse en ole vielä jaksanut asiaan paneutua). Mielestäni kierrättämisen ja kierrätysvaatteiden tekemisen ei tarvitse tarkoittaa ekohippipuunhalaajameininkiä (vaikkei siinäkään mitään väärää ole, tyyli ei vain satu olemaan omaani), vaan sen voi tehdä ihan omalla tyylillä. Pyrin myös tekemään (ja ostamaan) malliltaan ja materiaaliltaan aikaa kestäviä ja hyvin istuvia vaatteita. Näin kuluttamisen tarve vähenee. Eettinen kestävyys onkin sitten ihan toinen juttu, siitä jatkan paatosta joku toinen kerta.

Mitä te ajattelette ekologisesta kestävyydestä? Ajatteletteko asiaa ollenkaan? Jos ajattelette, miten toteutatte ajatuksia arjessanne? Mielelläni kuulisin muidenkin ajatuksista ja ratkaisuista!

Mutta nyt sunnuntain puuhiin, rentouttavaa viikonlopun jatkoa!

Anni


22 kommenttia

  1. Ihanaa, kaunis ja ekologinen :) Osaat nää jutut!

    VastaaPoista
  2. Kiva matto, ompelitko ihan päältä yhteen palat vai miten? Miettinyt myös kun ei ole noita matonkudepuita niin aika haastavaa farkku materiaalina edes virkata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matossa on aluskangas (kierrätetty sekin). Leikkasin farkut n. 5 cm leveiksi kaistaleiksi. Ompelin kaistaleet toisesta reunastaan aluskankaaseen kiinni ja asettelin kaistaleet lomittain siten, että jokainen kaistale menee puoliksi edellisen päälle, niin aluskangas peittyy. Ihan näppärää, kun ei minullakaan kangaspuita ole kotona!

      Poista
    2. Kiitos tästä täsmennyksestä. :) Mietin myös että joku liukuestemäinen ratkaisu pohhjaan ois hyvä.

      Poista
    3. Joo, liukueste on pohjassa! Unohtui mainita julkisesti tämä.

      Poista
  3. Vau! On tuossa ollut kova homma! Mullakin on kaappi täynnä vanhoja reikäsiä farkkuja odottomassa jotain ideaa. Niitä ei raaski heittää roskiin, kun on vielä paljon hyvää kangasta jäljellä. Joitain olen käyttänyt laukun olkahihnoiksi (pitää olla varma, ettei värjää vaaleaa paidan olkaa) ja toisten farkkujen paikoiksi. Tää tekniikka näyttää kivalta, mutta riittääköhän mulla kärsivällisyys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein tätä erissä, ei tätä olisi kerralla jaksanut surruutella! Ja farkkujen leikkaaminen oli oivaa puuhaa vaikka telkkaria katsellessa, kesällä olisi voinut kaistaleet vaikka repiä ulkosalla (pölyn takia ei sisähommia).

      Poista
  4. hieno idea tuo matto. ja huima idea saada kulutettua kaikki loppuun asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, itsekin ihan tässä mietin itseni kanssa, että miten ja mitä kaikkea voisi kuluttaa loppuun.

      Poista
  5. Kiitos "kestävistä" ajatuksistasi. Tuli aivan tuoretta ja uudenlaista perspektiiviä kierrättämiseen ja ekologisuuteen,

    VastaaPoista
  6. Ihana matto! Oot niin taitava :)
    Toinen näkökulma vielä tähän eettisyyteen. Useampia vaatteita toimittavia järjestöjä on epäilty korruptiosta. Esimerkiksi YLE:n tuottama Silminnäkijä "UFF - ryysyillä rikkauksiin?" on aika karu.
    Toisaalta esimerkiksi Tansaniassa oli melko hyvä (ja varma) elinkeino ostaa konteista kilotavarana vaatteita ja myydä niitä sitten isoilla 2nd hand kirppareilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voin kertoa, että tämä matto ei kauheasti taitoa vaatinut, tumpelokin osaa taatusti :)
      Mahtavaa, että Tansaniasta löytyy hyvä elinkeino kierrätysvaatteista, liian suurissa määrin se vaan saattaa aiheuttaa mainitsemaani tekstiiliteollisuuden jämähtämistä. Asioilla on niin monta puolta!

      Poista
  7. Hieno matto! Meillä duunissa tehtiin farkkujen taskuista semmosia mattoja, nekin oli kivoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaapa jännältä! Miltäköhän ne mahtoi näyttää? Taskuja saisikin kerätä vielä pidemmän tovin...

      Poista
  8. Upea matto :)
    Itse kierrätän farkut ja nyt löysin hyvän kirjan jossa on paljon ohjeita farkuista.
    Kirja on Raija Räsänen: Farkkujen uusi elämä 50 innostavaa ideaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitääpä etsiä tuo kirja itsekin käsiin, kiitti vinkistä :)

      Poista
  9. Komppaan edellisiä: kaunis matto!

    Miekin kulutan loppuun asti monet tuotteet. Käytän puhki kulutettuja + pari kertaa korjattuja vaatteita ompeluksien materiaalina. Aiemmin pidin kierrätystä kirppareineen ekologisesti hyvänä asiana, mutta kymmenisen vuotta sitten tutustuessani aiheeseen vähän enemmän tajusin, että se juttu olisi tuotteen pitkä ikä. Toki on hyvä viedä kirpparille esim. pieneksi jääneet vaatteet, mutta jos jokaisen muotivirtauksen alta pitää saada vanhat vaatteet pois kaapeista, kierrätys ei olekaan enää mielestäni kovin kestävä ratkaisu, vaan saattaa rohkaista kuluttamaan enemmän.

    Ostan kirpparilta vaatteita ompelusten materiaaliksi. Sitä en pidä fiksuna kestävän kulutuksen kannalta, sillä tuote pitäisi käyttää mielestäni loppuun siinä tarkoituksessa, johon se on tehty. Kun se on käytetty loppuun, vasta sitten siitä pitäisi tehdä jotain muuta. Nuukuuksissani ostan kuitenkin vaatteita kirpparilta materiaaliksi, sillä mistään muualta en saa niin edullista kangasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä ja juurikin niin! Nämä asiat olen tajunnut nyt itsekin. Kirppis on mainio tapa kierrättää, mutta siinä vaiheessa, kun kassin tiputtaminen UFFn/Fidan/kirppispöydän uumeniin puhdistaa omantunnon ja vaatekaapin uuden ostamista varten, mennään pahasti pieleen.

      Poista
  10. Mahtava idea! Minullakin on farkkujen kierrätys juuri nyt meneillään, innostus kaikkeen tällaiseen on todella suuri. Olen miettinyt myös ryijyn tyylisen maton ompelua farkuista, mutta pelkään mitä sille tapahtuu jos kissa vaikka oksentaa sen päälle.

    Mutta hieno idea siis, taidan ottaa muistiin :)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.