OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Joulukalenterin 1. luukku: Oliiviöljysaippua

Rakastan joulua. Sen tuoksua, tunnelmaa, valoa, rauhaa, sanomaa, ihan kaikkea. Tänä vuonna päätin lähteä joulukalenterin tekoon täällä blogissakin. Julkaisen jouluisia askartelu- ja diy-ideoita, niin koristeita kuin lahjaideoitakin. Toiveenani on rohkaista kaikkia tekemään itse ja yhdessä - ystävän, mummin tai lapsen kanssa. Itse tekeminen ei ole vaikeaa! Ja aina on mukana ohje tai ohjelinkki, niin tyhjän päälle ei tarvitse jäädä.

Mutta sitten itse asiaan. Nyt on nimittäin jo korkea aika pistää saippuat tulille, mikäli sellaisia haluaa lahjaksi antaa. Innostuin saippuasta nähtyäni ystäväni tehneen sitä. Minua kovasti viehätti saippuan valmistaminen itse valituista raaka-aineista ja omavaraistalouden laajentaminen saippuoihinkin. Ohje on Saara Kuhan kirjasta Itse tehtyä saippuaa (aivan mainio opus!), mutta kansantajuistan sitä tässä hieman.

Tarvitset
500 g oliiviöljyä
125 g vettä
64 g lipeää eli esim. Tokmannilta löytyvä viemärirae

kumihanskat
vaaka
essu
pari lasipurkkia (isoa!)
sauvasekoitin

Punnitse tarkasti vesi isoon lasipurkkiin. Pistä kumihanskat sekä essu päälle ja punnitse lipeä. Kaada lipeä veden joukkoon ja sulje kansi. Heiluttele purkkia niin, että lipeä sulaa. Älä hätkähdä, liuos ja purkki kuumenevat. Mittaa oliiviöljy toiseen astiaan. Itse punnitsin oliiviöljyn korkeaan lasipurkkiin. Kaada vesi-lipeä-seos oliiviöljyn joukkoon ja ota sauvasekoitin. Surauttele lyhyitä muutaman sekunnin surautuksia sauvasekottimella n. 10-15 minuuttia, kunnes seos alkaa näyttää paksulta liisterikiisseliltä. Itse sain myös sauvasekottimen kuumenemaan tässä vaiheessa, joten jouduin pitämään taukoja jäähdytelläkseni sekoitinta. Tässä vaiheessa kaipasin myös saippuantekoseuraa, sillä sauvasekottimen napin paineleminen alkoi käydä pidemmän päälle voimille. Kaada kiisseli muotteihin. Itse käytin pestyä maitopurkkia. Odottele n. 12 tuntia. Mikäli saippua on kovettunut, revi kartonki saippuan ympäriltä ja halutessasi pilko saippua sopiviksi paloiksi. Jätä palat kuivumaan.


Huomiohuomio: oliiviöljysaippua vaatii kypsymisajan. Googlailun tuloksena jotkut pitivät sopivana kypsymisaikana viittä viikkoa, mutta saippuantekoguru-serkkuni sanoi, että liian vähän aikaa kypsynyt saippua on limainen, joten voi olla syytä odotella saippuan käyttöä neljä kuukautta tai jopa vuoden.

Itselle tämä oli ensimmäinen saippuakokeilu, muttei taatusti viimeinen. Seuraavaan satsiin ajattelin heitellä muottiin laittamisen jälkeen pinnalle laventelin kukkia tai muita mausteita. Katsotaan, mitä niistä sitten tulee! Nämä päätyvät samaan pakettiin kestorätin kanssa. Märkään rättiin kun sipaisee tästä saippuaa vähän, voi nestemäisten pesuaineiden käyttöä vähentää. Jes!

Ihaninta joulukuun alkua kaikille!

Anni

1 kommentti

  1. Kiva kun innostuit kokeilemaan saippuan valmistusta, se vie mennessään!!! Nuo oliiviöljysaippuat on kyllä ihanan yksinkertaisia ja kauniita:)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.