OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Aaltohelmainen paita Juhla-kankaasta

Kävin viime viikolla NOSH-kutsuilla ja enhän minä voinut sieltä tyhjin käsin lähteä. Mukaan tarttui useita eri kankaita. Postipaketin eilen saatuani kankaat lähtivät heti esipesuun ja kuivurin kautta leikattavaksi. En olekaan ennen leikannut niin kosteaa kangasta kuin nyt, niin innoissani olin uudesta ompeluksestani, sillä mielessäni oli Juhla-kankaan innoittama idea. Paita aaltoreunalla (scallop-kuviota siis).

Ei se reuna oikein mustia farkkuja vasten näy, mutta kun ei vaaleitakaan ole. Mutta siellä se on. Katsokaa vaikka kuvan yläreunasta.
Ja näin se homma menee:

Tarvitset
- t-paidan verran kangasta tai valmiin t-paidan
- tukikangasta
- harkkosakset
(-kaksoisneula)

Leikkaa t-paitapalat reilun kokoisiksi, erityisesti lanteiden kohdalta ja lisää helmaan aaltoreunan verran ylimääräistä kangasta. Itse käytin vanhasta paidasta ottamaani hyvin istuvan paidan kaavaa. Valmistakin vähän pidempää paitaa voi tuunata aaltoreunaiseksi, koko hommaa ei tarvitse tehdä itse. Ompele paidan alahelma huolittelua vaille valmiiksi.

Kiinnitä helmaan nurjalle puolelle kaksi kertaa aaltoreunan korkuinen tukikangaspala. Piirrä kangasliidulla keskelle tukikangasta haluamasi aaltoreuna mallin avulla. Ylimääräisen alareunan tulee siis yltää koko kuvion yli. Käännä helman oikeat puolet vastakkain siten, että haluttu kuvio jää näkyviin (kuvassa poikkiviivan kohdalta). Ompele piirtämääsi viivaa pitkin.

Leikkaa harkkosaksilla ylimääräiset kankaat pois (kuvassa ala-vasen), saksi vielä tarkasti kunkin aallon kulmat. Käänmä ylimääräinen osa nurjalle, silitä ja ompele kaksoisneulalla/joustavalla ompeleella/peitetikkikoneella aaltoreunan yläpuolelta alavara kiinni miehustaan.

Näin helppoa ja näpsäkkää!


Juhlaisaa loppuviikkoa!

Anni

8 kommenttia

 1. Kaunis! Ja kiitos ohjeesta. Mut miksi harkkosakset? Vai onko tuo kangas liestyvää lajia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt liestyvää, mutta kun aukileikkaukset pitää joka tapauksessa tehdä ja ylimääräistä kangasta leikata pois, niin harkkosaksilla se onnistuu mielestäni kaikista nopeimmin ja kätevimmin :)

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta! Ihan ei tuo piirroskohta aukea, mutta tekemällä varmaan hoksaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä pähkäilinkin, miten ilmaisisin sen :) Siis ylimääräistä kangasta pitäisi olla aaltoreunan verran, koska ylimääräinen osa jää aallon alavaraksi. Näin ollen aalto on piirrettävä puoliväliin tukikangasta, koska se toinen puolikas jää alavaraksi. Suoran viivan piirsin tukikankaan puoliväliin ja puolivälin yläpuolelle aaltoreunan. Öh, auttoiko yhtään?

   Poista
  2. Ihana ohje<3 pitää testata <3

   Poista
 3. Kaunis juhlapaita! Kivan näköinen tuo helma :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.