OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Who made your clothes?

Se on viikon kysymys, sillä vaatevallankumouksen päivää vietetään pian, 24.4. Päivä sai alkunsa Bangladeshissa romahtaneesta Rana Plazan tehtaasta, jossa kuoli 1133 ihmistä ja haavoittui 2000. Vaatevallankumouksen päivänä vaaditaan läpinäkyvyyttä! Itse vaadin läpinäkyvyyttä niin vaateyrityksiltä, mutta vaadin sitä myös kuluttajilta: Tiedätkö sinä, millaista maailmaa tuet valinnoillasi?


Kun mietin vaatehankintaa, päässäni on pitkä prosessi. Ylätasolla näen vaatteen elinkaaren aina kuidusta lähtien vaatteesta eroon pääsemiseen asti. Alatasolla päässäni vilistää ehkäpä kaksi miljoonaa pientä faktaa, kysymystä ja pohdintaa. Joskus suljen ajatukseni, jos minun täytyy hankkia jokin asia ja aika ei riitä ekologiseen pohdintaan. En siis minä mikään puhtoisin pulmunen ole. Mutta sanotaan nyt, että 95% aikomistani hankinnoista jäävät kauppaan pohdintojeni ja tietämykseni vuoksi.


Vaatevallankumouksen päivänä keskitytään vaatteen elinkaaressa nimenomaan vaatteen tekovaiheeseen. Erinäisiä ongelmakohtia olen eritellyt muissa made in ??? -teksteissäni. Lisää löytyy myös vaatevallankumouksen sivuilta. Vaatevallankumouksen hengessä puin tekemäni mekon nurin päin päälleni. Minä olen tehnyt sen. Peukkua nostan myös kankaan tuottaneelle NOSH organicsille, sillä siinä on hyvä esimerkki läpinäkyvyyden tuomisesta vaateteollisuuteen. Ja jos ympäristömerkit ovat vielä vieraita, tulosta TÄÄLTÄ ympäristömerkkiopas, jossa lukee lyhyesti ja ytimekkäästi, mistä kussakin merkissä on kysymys.

Tietorikasta viikkoa!

Anni

2 kommenttia

  1. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta!:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä postauksesta! Meni hyvä tovi tota kysymyslappua tuijotellessa :D

    VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.