OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Kokedama - sopivaa sadepäivän tekemistä

Sain illalla viestin ystävältäni, että tehtäiskös huomisaamuna kokedama-sammalpalloja. Ei ollut vaikea myöntyä, etenkin kun sääennuste näytti kylmältä ja sateiselta. Mutta että siis mikä? Itselleni kokedama-käsitteeseen tutustuin vasta tänä kesänä, vaikka googlailemalla kokedamoja on ennustettu kesä- ja jouluhiteiksi jo muutama vuosi sitten. Kokedama on siis alunperin japanilainen keksintö ja aivan simppelisti siis sammalpallo. Multapallo löytyy sammaleen sisältä ja kastelu tapahtuu upottamalla koko pallo veteen.


Kokedamoja voi tehdä monella tapaa, mutta nyt menimme aivan helpoimman kautta tasan niillä aineksilla, mitä sattui löytymään. Kasvit kaiveltiin omasta puutarhasta, yksi orkideankin poikanen pääsi mukaan, multaa kuopastiin kasvimaalta ja sammalet mökkimetsästä (muistathan, että sammaleen kerääminen tarvitsee maanomistajan luvan). Vain rautalanka piti ostaa kaupasta, tosin sen olisi voinut korvata millä tahansa narulla. Kasveiksi valitsimme sellaisia, mitkä eivät tarvitse kovin paljon multaa puutarhassakaan. Kävimme työn touhuun tämän ohjeen turvin, mutta tämäkin video-ohje näytti aika kivalta ja selkeältä etenkin jos haluaa tehdä enemmän multaa vaativia kokedamoja.


Kokedamat ovat oiva sadepäiväntekeminen erityisesti siksi, että sammaleita ei tarvitse erikseen kostutella näitä varten, vaan sammaleet voi laittaa kokedama-askarteluihin samoin tein. Myös sammaleen kerääminen metsästä oli vaivatonta kosteutensa vuoksi, ei suotta murtunut matkan varrella. Lisäksi loppukastelun jätimme tekemättä, kun jätimme sammalpallot suoraan sateeseen. Nämä kokedamat saavat jäädä ulos, ulkokasveja kun ovatkin. Ehkä syksymmällä innostun sisälle tulevista, isommista kokedamoista.


Tässäpä siis oiva sadepäivän tekemisvinkki! Aineksia ei tarvita kummoisia ja saa vähän vaihtelua puutarhaankin!

Tunnelmallista sadepäiväviikkoa!

Anni


Ei kommentteja

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.