OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Bää! - Neulo&virkkaa suomenlampaan villasta

Kirja saatu arvostelukappaleena Moreenilta.

Sanna Vatanen / Sami Repo: Bää! Neulo&virkkaa suomenlampaan villasta. 2017. Moreeni


 Rakastan lampaita. Rakastan myös kotimaisuutta, lähituotantoa, villaa, villalankoja, käsitöitä sekä hillittyjä värejä eli siis mustaa, harmaata ja valkoista. Näillä rakkauden kohteilla varustettuna olen ollut aika tärinöissäni kirjauutuudesta Bää! Neulo&virkkaa suomenlampaan villasta. Tämä kirja on niin kaunis. Sen värimaailmaltaan hillitty estetiikka uppoaa minuun. Samalla kirja on oodi suomenlampaille. Me suomalaiset helposti ihailemme kaikenlaista eksoottista ja kaukomailta tullutta ja unohdamme, että kotikonnuilla kasvaa niin superfoodia marjamättäissä kuin mahtimateriaalia omissa lammaslajikkeissamme. Bää! tuo suomenlampaanvillan hyvät puolet esille ja tuo tämän arvokkaan materiaalin monipuolisesti näkösälle.


Kirja koostuu neljästä osasta. Ensimmäinen osa muistuttaa tietokirjaa. Tiedonjanoisena nautin lukea Suomen lammasroduista, villan käsittelystä ja villamateriaaleista. Sami Revon kauniit kuvat tuovat villan ominaisuudet hyvin esille. Tieto-osa oli aika näpsäkässä paketissa, nopeasti ja helposti luettavissa. Seuraavat kolme osaa keskittyvät käsitöihin, neulontaan, virkkaukseen sekä huovutukseen. Lopussa on vielä pieni ideanurkkaus jämälankatöille. Yhteensä ohjeita oli kolmisenkymmentä.


Ensimmäinen kirjan selailukerta oli vain kauniista kuvista nauttimista. Toisella kerralla luin jo tieto-osan ja nautin siitä, että opin paljon uutta. Tykkäsin valtavasti myös kotimaista villaa kauniisti arvostavasta asenteesta. Tällä toisella selailukerralla tein jo päässäni listaa, mitä voisin kirjasta valmistaa ja kaivoinkin yhden hahtuvajämäkerän ja puikot esille (toivottavasti lanka vain riittää!). Kaikissa töissä oli aina jokin kiva juju, joko langassa tai pinnan struktuurissa. Jokaisessa työssä näkyy aina uusi näkökulma monipuoliseen suomanlampaanvillaan.Kolmannella selailukerralla huomasin jo pari kehityskohtaa. Vähemmän neulonut ja virkannut ystäväni totesi kirjan selailtuaan, että tämä on helposti lähestyttävä kirja ja sopii hyvin aloittelevallekin. Työt ovat saavutettavissa ja nopeasti valmistettavissa. Suht paljon jo itse tehneenä kaikki projektit tuntuivat kuitenkin melko helpoilta. Olisi ollut kiva nähdä kirjassa vielä joku haastavampi työ tai tekniikka. Lisäksi olisin mielelläni nähnyt kirjassa sovituskuvia. Kirjan ohjeiden vaatteet ja asusteet on kuvattu henkareissa tai pöydillä. Kuvat ovat kyllä kauniita ja ihmisten puuttuminen kuvista luo levollista tunnelmaa, mutta sovituskuvien näkeminen erityisesti isommissa töissä olisi tärkeää tekemisen kannalta.


Siispä suosittelisin kirjaa aloittelevalle tai vähän tehneelle käsityöntekijälle, kotimaisuudesta ja lampaista nauttivalle, kauniita kuvia arvostavalle, monipuolista käsityökirjaa etsivälle sekä hillityistä väreistä pitävälle.

Anni

Ei kommentteja

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.