OHJEET

OHJEET
OHJEET

OMPELEMINEN

OMPELEMINEN
OMPELEMINEN

NEULOMINEN

NEULOMINEN
NEULOMINEN

Vinkkejä neulomisen alkutaipaleelle

Kuten aiemmin jo kerroin, perustimme eskari-ikäisen tyttäreni kanssa yhteisen käsityökerhon. Askartelemme pienempiä ja välillä vähän isompia juttuja. Ompelukonetta otettiin haltuun viirinauhaprojektissa. Nyt teki mieleni rohkaista tyttöä neulomisen saloihin. Koska neulomisen alkeet ovat olleet mielessä, ajattelin koota tännekin ajatuksia, mitä minusta on tärkeää huomioida neulomisen aloittamisessa - erityisesti jos aloitteleva neuloja on lapsi.

Sormineulonta sopii alle kouluikäisillekin.

Neulomista muistuttavat tekniikat

Itse neulominen on lapselle aika haastava juttu, sillä muistettavia asioita on todella monta aina lähtien langankireyden sopivana pitämisestä suuntien hahmottamiseen silmukoiden neulomisessa. Neulomista voi tehdä kuitenkin monella eri tapaa, pienemmälle tai aloittelevalle neulojalle on olemassa muitakin tapoja neuloa kuin tarttua puikkoihin. Neulomisen voi aloittaa vaikkapa sormineulonnalla niin kuin me teimme. Käytimme tätä video-ohjetta sormineulonnan opetteluun. Aikuista tarvitaan alussa näyttämään tekniikka ja ehkä henkiseksi tueksikin, mutta pian neulominen alkaa sujua jo itsestään. Valmista tulee jouhevasti ja lopputulos on näyttävä. Aloitimme Een kanssa juurikin tällä sormineulonnalla. Ee neuloi kolme käsivarren mittaista pätkää ja letitti ne. Minä autoin päiden yhdistämisessä toisiinsa. Näin tuubihuivi valmistui nopeasti ja työ palkitsi tekijänsä!

Neulomista voi tehdä myös erilaisin apuvälinein. Käsityökaupoista on saatavilla erilaisia neulekehikkoja, joiden avulla saa myös näyttävää lopputulosta aikaan. Neulekehikon voi rakennella itsekin esimerkiksi wc-paperihylsystä, jäätelötikuista ja teipistä.

Sormineulonta tapahtuu melkein kuin itsestään.

Neulotaan isosti - paksut puikot ja paksu lanka

Sitten kun on itse neulomisen aika, sitä ei kannata aloittaa ohuilla puikoilla. Kun neulottava lanka on paksua, silmukat hahmottuvat selkeämmin ja valmista tulee nopeasti. Jos lanka taas on liian ohutta, voivat silmukat tippua helposti tai silmukoita neuloa liian monta yhdellä kertaa. Lisäksi usein aloittelevan neulojan jännittävät kädet saattavat olla hikiset ja jäykät sekä käsialan todella tiukka, jolloin ohut lanka ei varsinaisesti auta asiaa. Langan tulee olla paitsi paksua mielellään myös tiukkakierteistä. Höttöisessä langassa silmukan rajat eivät hahmotu niin selkeästi, löyhäkierteinen lanka taas hajoaa kierteiksi helposti ja silmukan mukaan ei välttämättä pääse koko lanka.

Niin ja muistetaanhan, että vasenkätisiä ei pakoteta neulomaan oikeakätisesti - kokeile vaikka itse neuloa toisinpäin kuin normaalisti. Olen tavannut monia vasenkätisiä, jotka ovat menettäneet mielenkiinnon neulomiseen ja koko käsitöihin juuri siksi, että on ollut pakko neuloa oikeakätisesti. Jos eteen tulee vasurineulomisen opettamista, apuna voi käyttää peiliä tai sitten valmiita ohjevideoita - mm. NovitaTubella on ohjevideoita sekä oikea- että vasenkätisesti neulomiseen.

Nämä langat sopivat paremmin sormineulontaan kuin puikoilla neulomisen opetteluun. Liian höttöinen tai jakaantuva lanka voi aiheuttaa neulomiseen hankaluuksia.

Hauskat puikot

Neulomisen pitää olla hauskaa ja hauskan voi aloittaa jo puikoista. Innostus neulomiseen voi syttyä monella tavalla. Nykyään onneksi on olemassa laaja valikoima puikkojakin, joilla voi kosiskella neuleintoa esiin. Omista varastoista löytyy puikkoja niin erivärisinä metallisina kuin glitterilläkin varustettuna. Tällaiset puikot ovat erityisesti lasten mieleen, toki pidän niistä itsekin. Alkuvaiheessa kannattaa tosiaan valita ne paksut puikot paksun langan seuraksi, esimerkiksi nro 8.

Värikkäät ja glitterillä höystetyt puikot kutsuvat neulomaan.

Helpot ja kivat työt


Kun opetellaan uutta taitoa, tulee lopputuloksen olla mieleinen. Pelkkä harjoitustilkkujen teko ei ole lapsista(kaan) palkitsevaa. Helppoja sekä nopeita sormineulontatöitä lapsille ovat huivin lisäksi vaikkapa neulottu käärme sekä erilaiset maskotit. Sitten kun puikot pysyvät jo käsissä, voi neuloa esimerkiksi pikkupupuja (myös mallitilkuista voi tehdä näitä). Ommeltuihin lapasiin voi neuloa ranneosat ainaoikein-neuleellakin tai joustinneuleella. Ainaoikein-neuleella syntyy myös kivoja pantoja sekä tossuja.
Sormineulonnalla valmistuu näyttävä lopputulos nopeasti.


Mitä asioita sinä pidät tärkeimpinä neulomisen opettelussa?

Inspiraatiorikasta viikkoa!

Anni

6 kommenttia

 1. Mun ensimmäisen oma-alotteisesti tehdyn neuletyön motivaationa oli, että halusin välttämättä tehdä vastasyntyneelle pikkuveljelle pehmolelun. Olin 10 v., ja tein lelun itse omin päin äidin ollessa synnytyslaitoksella, ja halusin että lelu olisi valmis laitokselle vietäväksi. Silloin ja myöhemminkin auttoi sellainen asenne, että voin ja osaan tehdä mitä vain, jos vain yritän. Ei tullut mieleen, että jotkut tekniikat voisi olla ns. vaikeita. Eli semmoiset "osaat mitä vain" asenteen kylväminen voisi olla hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana! Kyllä, tuota asennetta yritän kylvää aina ja muissakin jutuissa <3

   Poista
 2. Innokkaita käsltyö taidon haluavia saisi löytyä enemmänkin. Jo opetteleminen on mukavaa yhdessä oloa, tärkeää juuri mieluisat värit ja valmis työ heti käyttöön. Sellaiset mallitilkut voi unohtaa. Nappien ompeleminenkin kivaa, kun ne ovat sitten uuden pehmolelun silmät. Mallillasi nätti villapaita. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin, paljonpaljon onnistumisenkokemuksia ja ilahtumisen mahdollisuuksia.

   Kiitos, villapaidan neuloin 1,5 vuotta sitten, mahtuu onneksi vieläkin :)

   Poista
 3. Tärkeintä lienee opettajan kärsivällisyys ja hymy. Joskus epävarmuus voi tuntua todella isolta esteeltä.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti ilahduttaa - kiitos!

Sisällön tarjoaa Blogger.